چرخ دنده ها را برحسب چگونگی موقعیت مکانی شافت ها نسبت به هم ، در فرم های مختلفی طراحی می نمایند که شکل آخر مطلب قبی چرخ دنده های استوانه ای با دندانه مایل ( چرخ های پیچی ) برای محور هایی که همدیگر را قطع می کنند را نشان داده است .
در شکل 1 درگیری دو چرخ دنده با دندانه مایل و زاویه بین دو محور 600 نشان داده شده است که با توجه به زاویه دندانه های دو چرخ دنده 200 , 400 زاویه بین محورها بدست می آید (600=400+200)
شکل 1
نکته : جهت دستیابی به انتقال حرکت دورانی با زاویه 450 تا 900 در محورها ، می بایست هر دو چرخ دنده بصورت راست گام دنده شوند . اما برای دست یابی به انتقال حرکت دورانی با زاویه تا 450 در محورها ، می بایست یکی از چرخ دنده ها بصورت چپ گام و چرخ دنده دیگر بصورت راست گام دنده زنی شوند .
شکل 2 چگونگی ترسیم یک چرخ دنده مخروطی ، پرس پکتیو زوج چرخ دنده مخروطی و پدیده غلتش در چرخ دنده های مخروطی فرضی بدون دندانه را برای انتقال حرکت بصورت زاویه دار نشان می دهد .
شکل 2
نکته : مطابق شکل 2 توسط چرخ دنده های مخروطی می توان حرکت را از یک محور به محور دیگری که با هم موازی نبوده و دارای زاویه دلخواه و معمولاً 900 باشند، انتقال داد . این انتقال می تواند با سرعت دورانی مساوی ، کند شونده و تند شونده همراه باشد .
چگونگی محاسبه چرخ دنده مخروطی با دندانه راست در شکل 3 و فرمول های مربوطه آمده است .
شکل3
نکته : لقی سر دندانه ، ارتفاع دندانه ، ارتفاع سر دندانه و الباقی همانند چرخ دنده های ساده می باشد ، همچنین معمولاً زاویه محور åبرابر 900 بوده اما می تواند کمتر یا بیشتر از 900 هم باشد.